De mii de ani gheata sub diverse forme a fost folosita pentru a conserva alimentele si pentru a raci bauturile. Cum se fabrica insa gheata inainte de inventarea frigiderului?
Gheata era recoltata din raurile si lacurile inghetate sau din ghetarii situati in munti, la mare altitudine si era transportata si stocata in depozite special construite numite ghetarii.
Tablite cu scrieri cuneiforme pastreaza informatii care atesta folosirea acestei practici cu 2000 de ani inaintea erei noastre, in Mesopotamia in valea Eufratului de unde faraonii Egiptului cumparau vase intregi cu gheata. Persanii stapaneau tehnica de a depozita gheata in imense frigidere racite in mod natural, numite "yakchals". Aceste structuri pastrau pe timp de vara gheata recoltata iarna, sau gheata adusa din muntii din apropiere. Erau dotate cu captatoare de vant ce pastrau spatiul de depozitare la o temperatura scazuta.

Chinezii, romanii si grecii foloseau si ei tehnica ghetariilor, iar dupa invaziile barbare, aceasta a fost preluata si de lumea musulmana. In India, la inceputul secolului al XVI-lea, imparatii moguli foloseau echipaje cu cai, foarte rapide, pentru a le fi adusa la Delhi gheata din muntii Hindu Kush iar din cele mai vechi timpuri, oamenii din Anatolia pastrau gheata depozitand-o in crevasele muntilor pe care le acopereau cu nuiele sau rogojini.

Incepind cu secolul al XVIII-lea, gheata naturala era produsa in bazine de congelare. Situate la altitudini mari, adanci de aproximativ 50 cm si foarte intinse, acestea erau alimentate de mici curgeri naturale de apa. Citeva nopti de temperaturi scazute erau suficiente pentru a obtine un strat de gheata gros de pina la 15 cm. Gheata astfel "fabricata" era conservata, uneori chiar pina la 2-3 ani, in ghetarii. Ghetariile erau de obicei constructii subterane sub forma unui depozit bine izolat cu barne de lemn si paie situate in apropierea unei ape, pe un teren mai inalt pentru a fi ferita de inundatii si de infiltratii si cu usa de obicei orientata spre nord. Apoi, pretioasa gheata era transportata, invelita in pinza subtire, in carute acoperite in care se aflau din abundenta paie.
Treptat distributia de gheata a devenit o industrie profitabila si a cunoscut o deosebita dezvoltare in special in Statele Unite. Odata cu dezvoltarea marilor orase din acesta zona cererea de bauturi reci si creme inghetate a devnit coplesitoare acest lucru dand un puternic avant comertului cu gheata. In afara de acest lucru au aparut si diverse tipuri de afaceri care nu puteau fi realizate decat cu ajutorul ghetii cum ar fi comertul cu peste proaspat, carne, vegetale si lapte precum si fabricarea si stocarea berii, vinului si untului. Toate aceste industrii au reusit sa impulsioneze si mai mult consumul de gheata.

Inainte de a fi inventate frigiderele electrice, in anii 30, gospodinele isi pastrau alimentele perisabile in cutii speciale, facute din lemn ce aveau doua compartimente: In unul din acestea se introduceau blocuri de gheata iar in celalalt compartiment alimentele care trebuiau pastrate la rece. Sub aceste "frigidere" se puneau vase in care se scurgea apa rezultata cand se topea gheata. Pe prioada verii in fiecare dimineata camioane speciale livrau gheata diverselor case iar gospodinele puneau la fereastra casei o tablita pe care scriau cantitatea de gheata de care aveau nevoie . Daca soferul camionului nu vedea aceasta tablita stia ca respectiva casa nu are nevoie de gheata.
De abia in secolului al XIX-lea odata cu dezvoltarea tehnologica gheata artificiala a reusit sa o inlocuiasca pe cea naturala, marele ei avantaj fiind acela ca poate fi fabricata in orice anotimp si avand o calitate net superioara celei recoltate din rauri si lacuri. Astfel odata cu dezvoltarea aparatelor frigorifice locul vechii ghetarii a fost luat de fabrica de gheata. Fabricile au continuat productia de blocuri de gheata pentru a satisface nevoile industriei sau populatiei

